Skip to main content

Energieverbruik koelkast, meten is weten

Ik ben een klein beetje verslaafd aan dingen meten. Grafieken, tabellen, waar sommige mensen van gruwelen vind ik ze heerlijk. Hoe meer informatie hoe beter. Mensen verklaren me ook wel eens voor gek als ik zeg dat ik het leuk vind om aan het eind van de maand de geldzaken weer op een rijtje te zetten.

koelkast2 weken terug hebben we bij een grote elektronicaketen een energiemeter gekocht. Van sommige apparaten wilde ik weten wat ze nou precies verbruiken en wat we er aan kunnen doen. Zo gezegd, zo gedaan. 20km op de fiets verder hadden wij een energiemeter in huis.

De koelkast

Zoals bekend hebben wij vorig jaar ons huis gekocht en flink verbouwd. De (oude) keuken hebben we echter niet vervangen. Hij was kwalitatief nog in een prima staat en de duizenden euro’s voor een nieuwe keuken konden we wel voor andere doeleinden gebruiken. Een paar schilderbeurten later zag ‘ie er alweer een stuk beter uit.

In deze oude keuken kon een oude koelkast uiteraard niet ontbreken. Nu lees je op veel plaatsen dat het rendabel is om je oude apparatuur te vervangen omdat nieuwe apparatuur een stuk zuiniger is en dus zichzelf terugverdient. Meten is weten en dus heeft de energiemeter 2 weken aan de koelkast gehangen om het energieverbruik te meten.

Op de site van Nuon kan je een tabelletje vinden met de kosten van het energieverbruik van de koelkast.

Wij hebben een oud tafelmodel koelkast. Hoe oud deze is hebben we geen idee van maar de 15 jaar heeft ‘ie waarschijnlijk al wel gehad.. Volgens dit tabelletje een verbruik tussen de €50 en €70 per jaar dus.

 

Onze kosten

Met eens stroomprijs van 21ct per kWh heeft de koelkast de koelkast in 2 weken tijd voor €1,91 aan stroom verbruikt. Omgerekend naar een jaar komt dit op een verbruik van €50,=. Is die 15 jarige leeftijd toch niet zo gek geschat 😉

Een kleine zoektocht op de site van dat Zweedse woonwarenhuis leert ons dat een goedkope inbouwkoelkast 219,= kost. Hier staat een energieverbruik bij van 152 kWh per jaar(+-€30). Deze nieuwe koelkast zou zich met de huidige stroomprijs dus na 11 jaar hebben terugverdiend.

En dus

Gaan we onze koelkast niet vervangen en laten we ‘m lekker zitten. Een terugverdientijd van 11 jaar is ten eerste veel te lang. Ten tweede gaat de rest van de keuken waarschijnlijk geen 11 jaar meer mee. Ten derde komt er dan misschien wel een hoge koelkast in i.p.v. het huidige tafelmodel. Ten vierde wonen we hier waarschijnlijk niet eens meer over 11 jaar.

What’s next?

De energiemeter resetten we weer en dan kan deze achter het volgende project. De TV zit nog niet achter een aparte schakelaar en staat dus nog steeds stroom te slurpen in de standby modus. We hebben ook nog een halogeen lamp naast de bank staan die nog vervangen moeten worden en ik ben eigenlijk ook wel benieuwd wat de computer en randappartuur eigenlijk verbruiken hier… Genoeg te meten de komende tijd dus! Je moet wat met je tijd.

Geef een reactie!