Skip to main content

Halfverwege 2018 – een update – We leven nog!

6 maart 2018 dateert het laatste blogje alweer van. Tijd voor een update! Hoe gaat het met ons plan om €100.000 te sparen in drie jaar tijd? Hoe doen de aandelen het en is er nog studieschuld nieuws?
De tijd vliegt nog steeds. Soms fijn, soms iets minder.

Al met al was het een best druk half jaartje. Even een extra opleiding en bijbehorend examen doen op het werk heeft aardig wat tijd opgeslokt in het eerste kwartaal. In het 2e kwartaal wist ik onze auto voor een aanstormende auto te mikken die ik over het hoofd gezien had wat resulteerde in 2 auto’s die total-loss waren. Geen aanrader.

Gelukkig hadden we vorig jaar bij aanschaf besloten om ondanks het 10-jarig jubileum van de auto toch maar een jaartje allrisk verzekerd rond te rijden. Een grotere auto dan voorheen die toch niet heel goedkoop was in combinatie met het verwachte gebrek aan slaap bij jonge ouders deden ons tot die beslissing komen. Het jaar was net voorbij en we waren er net over aan het nadenken om de verzekering te verminderen toen ik ‘m wist te slopen. Gelukkig hadden we ‘m scherp aan kunnen kopen vorig jaar dus het uitgekeerde bedrag was bijna genoeg om een 2,5 jaar jongere versie op de kop te tikken met ook nog eens 20.000 km minder op de teller. We hebben €400,= bij moeten leggen maar hebben er wel een nieuwere auto voor terug. En nieuwe banden 😉 Kunnen we weer even vooruit. Hoop ik.

Beleggingen

De beleggingen hebben het het eerste half jaar eigenlijk best prima gedaan. Ondanks wat handelsoorlogen en idiote leiders in de wereld. In euro’s, en na aftrek van kosten en dividendbelasting, leverde m’n dividendaandelen 12,5% rendement op het eerste halfjaar. De ETF’s (VWRL inmiddels) leverde 9,1% op so far. Vast een beetje geluk gehad met op de goede momenten wat aankopen gedaan.

Bij Meesman heb ik vorige week de helft verkocht om wat extra cash op de plank te leggen om te voorkomen dat ik de komende 2 jaar aandelen zou moeten verkopen op een moment dat de beurs er iets minder florissant bij staat. Over het 1e half jaar kwam m’n geld bij Meesman uit op een rendement van 5,6%. Al met al meer dan prima en dan kunnen we ook wat mindere resultaten voor de komende jaren(?) opvangen!

Aflossingen

De trouwe lezer weet dat we niet extra aflossen op onze hypotheek. Met een bruto hypotheekrente van 1,49% is het niet heel erg interessant om je geld vast te zetten in je hypotheek. Door deze lage rente i.c.m. een annuïteitenhypotheek is er toch alweer €3884,= afgelost dit jaar. Eind dit jaar zou er dus bijna €8000,= minder open moeten staan aan hypotheekschuld dan op 1 januari. Ik hoop dan maar dat dat de goedkeuring van de aflospolitie kan krijgen 😉Studieschuld

Weinig nieuws onder de zon hier. Ik heb €6400,= afgelost die ik bij Mevrouw had geleend. Voor onze gezamenlijke planning is er dus niets veranderd en voor m’n nettowaarde ook niet. Er staan alleen weer iets minder schulden in het overzicht. En dus ook iets minder bezittingen 😉 Netto resultaat nul.

Plan 2021

€100.000 sparen in drie jaar tijd was het plan. Er is goed en slecht nieuws te melden. Het goede nieuws is dat we al over de helft zijn!

Het slechte nieuws is dat we het niet gaan halen.

En dat is dan weer goed nieuws!

Die €100.000 was namelijk geen doel maar een middel. Een middel om een richting uit te gaan en een manier van leven te ontwikkelen waar we beide graag achter staan. En om dat middel een beetje krachtig te maken hadden we de €100.000 weer als doel gemaakt. Snap jij het nog?

Het komt er op neer dat we een stuk bouwgrond gaan kopen en daar ons eigen huis gaan laten bouwen. Dit alles binnen een fatsoenlijke rijafstand van ons werk, met (mééér dan genoeg) oppervlakte om een permacultuur tuin te kunnen hobbyen. Met ruimte om te klussen en een beetje te pielen. Kortom, zoals we de blog van Plan 2021 eigenlijk bij elkaar hadden zitten dromen.

De stijgende bouwprijzen zorgen er wel voor dat het budget wel op komt. Gelukkig stijgt de waarde van ons huidige huis net zo hard mee dus kunnen we de overwaarde en gestegen bouwkosten ongeveer tegen elkaar wegstrepen om het allemaal nog een beetje recht te praten voor onszelf. Als we een beetje binnen ons budget weten te blijven dan betekent dit we allebei de rest van ons leven nooit meer dan 3,5 dag in de week hoeven te werken. Dat lijkt me toch een gevalletje HOT!(onder voorbehoud van faillissementen, ziektegevallen en weet ik veel wat voor ellende nog meer..)

Maargoed, voor het zover is komen er vast nog wel wat tegenslagen op onze weg. In de ‘tropenjaren’ een huis willen laten bouwen is misschien ook niet het meest geweldige plan. Maar ach. Als je doet wat iedereen doet krijg je wat iedereen krijgt.

If you do what you always did you will get what you always got

Zeilen

In ons plan 2021 stond ook nog een klein stukje over zeilen. Wat dat betreft lig ik goed op schema en heb ik de afgelopen tijd de kans gehad om op-en-neer naar Engeland te zeilen! We moeten toch een beetje oefenen met zeezeilen ten slotte. Strak blauwe lucht, wind en een WK-wedstrijd van Engeland in een Engelse kroeg. Geslaagd.

Kunnen we ook weer afvinken.Vakantie

Aangezien we halverwege het jaar zijn is er ook al wat vakantietijd verstreken. Met een weekje Ardennen en een weekje kamperen in de Achterhoek hebben we ons budget vooralsnog niet heel erg stuk geslagen.  Zeker met de temperaturen die we de afgelopen 2 maanden langs hebben zien komen was kamperen in Nederland een prima FIRE-alternatief voor Bali of de Malediven! 😉

Tegen de tijd dat iedereen terugkomt van vakantie hebben wij nog een keertje vakantie en gaan we ook nog maar even een stukje buitenland bezoeken om te kamperen. Dat zal ons budget wel iets meer om zeep helpen maar daar was het ten slotte ook voor. We zullen er  vast geen droog brood om hoeven eten.

Hoe was jullie eerste helft?

12 thoughts to “Halfverwege 2018 – een update – We leven nog!”

  1. Tja, ga je methode voor het vernieuwen van een wagenpark toch maar niet uitproberen. Maar verder lekker bezig geweest Meneer! Veel plezier nog met uitzoeken van de vakantie plekken!

  2. Leuk weer wat te lezen. Ik reageer nooit, maar moest nu wel gniffelen om de titel. Klein kind, slaapgebrek, niet weten welke dag (en in jouw geval welk jaar!) het is. Keep up the good work!

  3. Pffff nou het ziet er maar uit we geluk hebben dat we weer een blog van je zien. Fijn om te weten dat alles naar relatieve wens gaat en dat jullie plannen op schema liggen. Of worden aangepast aan een nieuw schema! 🙂

  4. Wat fijn dat je zelf niets over hebt gehouden aan die botsing, dat lijkt me best heel eng! En ook mooi dat de schade financieel zo erg beperkt bleef.

    Mijn eerste helft ging prima. Ik heb extra belegd, eindelijk een pensioenrekening geopend en zag ook dat mijn nettowaarde een stuk hoger was dan ik dacht. Het stomme is; ik heb eigenlijk alleen cash en beleggingen, maar als dat op verschillende plekken staat, is het overzicht toch niet altijd je-van-het. Wij zouden gaan bouwen, maar deden het toch niet, met als gevolg tóch weer meer centen op de bank, meer tijd en eigenlijk ook een hoop meer plezier van het huis dat we hebben.

    Geweldige vooruitzichten trouwens, ik ben heel benieuwd naar alle ontwikkelingen rondom het nieuwe huis!

  5. onze eerste helft gaat meer dan super. qua sparen moeten we t ook hebben van de eerste helft (man zn vakantiegeld, ik de meeste werkdagen zonder vakanties, man zn 13e maand (4 wekelijks salaris, meestal in juli of aug 2x salaris) dus t meeste spaargeld halen we binnen tussen jan en aug. meeste spaardoelen zijn nu vol voor di tjaar.. nog nooit gehad dus heel blij mee 🙂 alleen nog potje voor huis en auto maar ook dat lukt wel.

Geef een reactie!