Skip to main content

Moet jij beleggen of toch aflossen?

Moet men in het huidige beursklimaat aflossen of toch beleggen? Een paar weken geleden schreef ik al een blog om de resultaten van aflossen en beleggen te vergelijken. Ik kwam tot de conclusie dat beleggen in plaats van aflossen zo’n €100.000 meer oplevert over 30 jaar gezien. Je zou haast denken dat dit het blog van €100.000 is maar dat is slechts toeval. Toch denk ik niet dat het voor iedereen een goed plan is om nu maar te gaan beleggen. Waarom niet?

De voordelen van beleggen

De voordelen van beleggen zijn duidelijk. De MSCI-wereldindex leverde de afgelopen 30 jaar een gemiddeld rendement op van 7,2% per jaar. Als je dit vergelijkt met onze hypotheekrente dan is de berekening snel gemaakt. Zeker met het enorme aanbod van spotgoedkope ETF’s en indexfondsen is het voor de gemiddelde particulier makkelijker dan ooit om de rendementen van de markt te volgen en ervan te profiteren. Je hoeft er geen verstand van te hebben, het kost je weinig tijd, een no-brainer toch?

Wacht even

Toch is het absoluut niet mijn bedoeling om iedereen nu richting de aandelenmarkt te sturen. Ik begin met de week meer vraagtekens te krijgen bij de huidige situatie op de aandelenmarkten. Zeker nu alle financiële instellingen particulieren proberen te verleiden om te komen beleggen. Het enige voordeel ten opzichte van tien jaar geleden is dat de kosten ver naar beneden zijn gegaan.

An old Wall Street saying has it that when everybody’s getting into the market and even the shoeshine boy is giving stock tips (or the barber/hairdresser or the taxi driver or the waiter or the bartender), then it’s time to sell.

Verwachtingen

Schroders is een wereldwijde vermogensbeheerder en die hebben toevallig onderzoek gedaan naar de verwachtingen van beleggers voor de komende 5 jaar.  De deelnemers aan dit onderzoek verwachten voor de komende 5 jaar een rendement van 10,2% per jaar.

Men verwacht voor de komende 5 jaar een gemiddeld rendement dat maar liefst 40% hoger is dan het gemiddelde rendement over de afgelopen 30 jaar.

Over het algemeen is het zo dat hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. Als beleggers dus de komende 5 jaar een hoger rendement verwachten dan verwacht men vast ook meer risico?

Niet dus.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk ook dat beleggers nu juist níet meer zoveel risico willen nemen.

Méér rendement en minder risico. Willen we dat niet allemaal?

Millenials(waar ik mezelf ook onder schaar) maken het helemaal bont. Maarliefst 54% van de millenials verwachten een rendement van meer dan 10% per jaar. Niet heel gek als je bedenkt dat deze zelfde millenials vooral de beursresultaten van de afgelopen 10 jaar bewust mee hebben gekregen. Of bijvoorbeeld iets over Bitcoin hebben gehoord 😉

Het goede nieuws is dan weer dat 88% van de mensen aangeeft zijn kennis over beleggen te willen vergroten. Benieuwd naar meer uitkomsten van het onderzoek? In het Nederlands is het hier te vinden.


 

De afgelopen tijd

Als we eens kijken naar de Vanguard Total World Stock ETF, dan zien we dat het rendement vanaf juni 2008 6,29% was. Wat we dan ook kunnen zien is dat het 1 jaars rendement op 23,89% ligt. We begrijpen meteen waarom er massaal reclame gemaakt wordt om particulieren maar te laten beleggen en waar de huizenhoge verwachtingen vandaan komen. We onthouden recente dingen nou eenmaal beter dan dingen die langer geleden gebeurd zijn.

Bron: https://www.sharesight.com/blog/how-to-interpret-the-pe-ratio/

Tegelijkertijd staan de waarderingen voor de aandelenmarkten historisch gezien absoluut hoog. Als we bijvoorbeeld naar de P/E voor de Amerikaanse beurs kijken dan staat deze zo’n 86% boven zhet gemiddelde van de afgelopen 140 jaar. De P/E is de prijs van de index delen door de winst die de index oplevert, voor een los aandeel bereken je de P/E door de prijs van het aandeel te delen door de winst per aandeel van dat bedrijf. Ook andere indicatoren geven hoge waarderingen aan, wat ook heel logisch is gezien de kunstmatig lage rentestanden. Puur alleen naar de P/E ratio kijken is dan ook te beperkt.

 

Doe de InvestIQ-test

Ik denk dat het een ontzettend verstandig idee is om voordat je gaat beleggen wat kennis op te doen. In mijn boekenlijst staan enkele titels die je daar bij kunnen helpen maar niet iedereen heeft daar tijd voor en zin in. Waar iedereen wél even tijd voor moet maken is de beleggerstest van Schroders. De InvestIQ-test stelt wat vragen over beleggen en komt met wat voorbeeldsituaties. De test duurt maar een paar minuutjes en is leuk om te doen! Ik ben benieuwd wat er bij jullie uitkomt, deel vooral je resultaten even in de reacties!

Doe de InvestIQ-test!

Conclusie

We zien dat de verwachtingen van mensen niet overeenkomen met de -historische- werkelijkheid. Op het moment dat de verwachtingen veel(40%!) hoger zijn dan de historische resultaten lijkt de kans behoorlijk aanwezig dat er de komende jaren mensen teleurgesteld gaan worden. Toch blijkt uit alle wetenschappelijke onderzoeken dat het timen van de markt bijna altijd slechtere resultaten oplevert dan gewoon het volgen van de markt en elke maand inleggen. De waarderingen waren 2 jaar terug ook al ontzettend hoog en als je de afgelopen 2 jaar heb gemist dan heb je een hoop rendement gemist.

Het kan dus nog steeds een ontzettend goed idee zijn om te gaan beleggen in plaats van je hypotheek sneller af te lossen. De tijd dat je belegt is belangrijker dan het moment van instappen. Wees je er wel van bewust dat de markten op bijzonder hoge waarderingen staan en zorg dat je verwachtingen realistisch zijn. Zorg er verder voor dat je alleen belegt met geld wat je minstens 10 jaar kan missen(dus ook in een crisis!) en bereid je er mentaal op voor dat er een moment komt waarop je beleggingen 40% minder waard zijn dan je inleg. Voor de rest, have fun & enjoy the ride!

Disclaimer: Ik ben geen financieel- of beleggingsadviseur. Ik schrijf puur voor mijn eigen vermaak.

13 thoughts to “Moet jij beleggen of toch aflossen?”

 1. Goed dat je de beursverwachtingen van verschillende kanten laat zien! Mijn overweging om nu niet in te tappen: in de laatste crisis werden de beursresultaten ongeveer 5 jaar teug in de tijd geslingerd. En de kans dat er binnen 5 jaar een ciris komt acht ik gigantisch groot, en dan zou ik al het rendement van nu kwijt zijn. Dan heb ik liever de schamele rente van onze hypotheek.
  Ik stap liever in zodra er geen reclames over beleggen meer zijn.

 2. Mooi dat je dit van verschillende kanten belicht! Ik geloof zelf vooral in de kracht van langetermijnbeleggen. Ik ga niet uit van 10% rendement, maar geloof wel dat m’n geld over een periode van 30 jaar in beleggingen significant meer oplevert dan op de spaarrekening. Maar voorlopig, zeker zolang we nog geen nieuw huis gekocht hebben, gaat zeker niet alles erheen!

 3. Goede afwegingen die je maakt. Ik heb voor mezelf de keuze gemaakt niet extra af te lossen, aangezien mijn hypotheekrente zo ontzettend laag is. Daarnaast heb ik nog een lange horizon en kan ik het met dus veroorloven om meer risico te nemen. Als je vlak voor je pensioen zit zal je andere keuzes maken dan wanneer je nog jong bent.

 4. Goede post! Dit is een belangrijke afweging. Ik heb voor mezelf besloten niet extra af te lossen, omdat mijn rente zo laag is en mijn horizon nog lang. De keuze is heel persoonlijk. Wiskundig gezien is aflossen vaak niet interessant. Maar kan je het risico wel lopen? En hoe doet je onderbuik het bij een daling van 40%? Dat is ook een afweging die los staat van puur de cijfermatige afweging.

 5. Wij beleggen slechts met geld wat we echt kunnen missen. Van ons maandelijkse bedrag wat we overhouden gaat een deel naar beleggingen, een deel naar extra aflossingen op de hypotheek en een deel toch nog op de spaarrekening.

 6. Het blijft een hele lastige keuze. Aflossen is niet meer zo interessant nu geld lenen voor een woning net zoveel kost als de jaarlijkse inflatie en beleggen juist duur is omdat geld zo goedkoop is. (haha, lees de zin twee keer!)

  Nu vind ik instappen bij beleggen gevoelsmatig altijd duur. Bij stijgende koersen redeneer ik dat het de week ervoor minder duur was terwijl ik bij dalende koersen wacht tot volgende week omdat het dan nog goedkoper is. Ondanks vele jaren ervaring met beleggen raak ik dat nooit kwijt. Ik probeer dus zo min mogelijk (doe het dus nog wel steeds, ik koop bijvoorbeeld niet op nieuwe toppen) te timen, maar doe dat dus wel.

  Ik beleg daarnaast nu bewust in tijd. Doordat ik in het verleden veel kon aflossen, sparen en beleggen hoef ik nu minder hard te werken. En die beleggingen zijn allemaal gedaan op tijdstippen dat ik het te duur vond terwijl ik nu tijd heb om deze post te schrijven. 🙂

 7. Bij een lage hypotheekrente is het altijd interessant te beleggen. Ik kon mijn appartement in 1x cash betalen maar heb dit bewust niet gedaan. Het jaarlijks kostenpercentage van mijn lening is rond de 2,2%. Zelfs mijn dividenden coveren dat. En ik ben er vrij zeker van dat mijn portfolio over 20 jaar meer waard is dan nu.

 8. Ik beleg elke maand een beetje en verder focusen we ons op de hypotheek. Ja, de rente is laag, maar we hebben ook best een groot deel aflossingsvrij waar we toch een keer vanaf moeten. Door een klein bedrag per maand te beleggen, maar ik me ook iets minder druk over de koersen en overwaardering van de markt dan wanneer nu in een keer een bedrag van €100.000 zou inleggen. Nu weet je ook niet tot hoe lang de steiging nog doorgaat en het zou jammer zijn om die tijd in de markt te missen.

 9. Ik heb oogkleppen opgezet en beleg nu iedere maand een vast bedrag. Ik ben kritisch op de bedrijven waarin ik beleg, maar de algemene koersontwikkelingen op de beurs boeien me verder niet.
  Het was voor mij niet verrassend dat ik als solist uit de test kwam 😉

 10. Ik overweeg alleen cryptocurrency investeringen voor mezelf. Maar ik doe het heel zorgvuldig en lang, ik kies projecten en doe analyses. Er zijn verschillende pogingen geweest om in software (handelsrobots) te investeren, maar deze zijn zonder succes gebleven. Ik heb gemerkt dat munten die veel X’en maakten in een bull markt en dan met 90-95% daalden, zich praktisch nooit herstellen. Wees dus voorzichtig met nu investeren in die cryptocurrencies die als top worden beschouwd.

Geef een reactie!