Skip to main content

Rijk met Marktplaats (met tips!)

Rijk worden met Marktplaats. Willen we dat niet allemaal? We hebben de afgelopen jaren flink wat spullen verzameld hier in huis. Dat levert in combinatie met Marktplaats een mooi zakcent op. #hoedan?

Kopen via Marktplaats

Veel mensen proberen spullen te verkopen via Marktplaats en daar een zakcentje mee te verdienen. Links en rechts verschijnen er wel eens blogjes over verkochte spullen. Wij hebben de afgelopen jaren vooral veel geld weten te besparen door een aantal tweedehands spullen te kopen in plaats van nieuwe.

Zo bestaat een deel van onze inrichting uit tweedehands spullen, uitermate prima! Onze Zweedse kledingkast was met meer dan 75% korting op Marktplaats te verkrijgen.

Een nieuwe tas voor naar het werk kwam uiteindelijk ook op Marktplaats langs. Nieuw was ‘ie €230,=. Nadat iemand ‘m 1x gebruikt had en tot de conclusie gekomen was dat ‘ie ‘m toch te groot vond was ook deze voor ons waardoor we €80,= in onze zak konden houden.

Een kinderstoeltje voor op de fiets konden we oppikken voor de helft van de nieuwprijs. Hij was ten slotte toch al 2 maanden oud en zeker 5 keer gebruikt.

Nieuw 2ehands
Stoelen eettafel  €     450  €     125
Eettafel  €     149  €     100
Maxi Cosi + Base  €     438  €     230
Kinderstoel  €     229  €     130
Ledikant  €     600  €     230
Kledingkast  €     558  €     125
Tas  €     230  €     150
Bureau  €     350  €     150
Bank  €     500  €       50
Fietsstoeltje  €     100  €       50
 € 3.604  € 1.340

Een modaal maandsalaris extra!

Als we dezelfde producten nieuw hadden gekocht waren we een slordige €3600,= kwijt geweest. Door ze van Marktplaats te halen hebben we meer dan €2250,= in onze zak kunnen houden. Aangezien een netto modaal salaris zo’n €2150,= is in 2018 hebben we op deze manier toch een extra maandsalaris over weten te houden. Een goed inkomen alleen is dus niet voldoende voor een goede savingsrate!

Om ditzelfde bedrag netto over te houden had ik bruto €4716,= meer moeten verdienen.

We hebben wel een paar eisen als we tweedehands spullen kopen. Het moet uiteraard in een goede staat zijn, ik hoef geen kapotte of versleten rotzooi van een ander te hebben. Ik ga ook niet half Nederland door rijden om een paar tientjes te besparen. –Hoewel we ons vorige bankstel in Zwolle hebben opgehaald.- Aldaar konden we voor €250,= een z.g.a.n. bank inladen die nieuw  zo’n €1250,= had moeten kosten.

bron: toosenhenk.nl

Tips & Trucs

Er zijn een paar simpele tips om je leven op Marktplaats een stuk simpeler en efficiënter te maken. Aangezien ‘Efficiency is the highest form of beauty‘ ben ik hier een groot voorstander van.

 1. Geen haast
 2. Zoekopdrachten
 3. Mailen, niet bieden
 4. Ga niet voor de laagste prijsHaastige spoed is zelden goed

..wist mijn moeder mij vroeger al vaak te vertellen. Op de huizenmarkt is dit zeker waar maar ook op Marktplaats ben je de sjaak als je haast heb. Producten die je zoekt kunnen er nu nog niet op staan of alleen in karige kwaliteit. Daar hebben we geen trek in dus zorgen we dat we de tijd hebben. Een kinderstoeltje scoor je dus vóórdat je het nodig hebt en een nieuwe tas begin je met zoeken voordat je oude kapot is. Voordat de tas voorbij kwam waren we 3 maanden verder. Regeren is vooruitzien.

Uitvinding van de eeuw

…is het feit dat je zoekopdrachten op kunt slaan op Marktplaats! Zorg dat je een goede zoekopdracht invult op Marktplaats. Je product wil je nieuw of zo goed als nieuw en je wilt het een beetje in de buurt hebben. Autorijden is nergens voor nodig als je het ook op fietsafstand kunt halen. Als je in een gehucht woont zal je de zoekstraal wat groter willen zetten 😉 Vervolgens sla je deze zoekopdracht op en je krijgt vanzelf een mailtje als er een nieuwe advertentie is die voldoet aan jou zoekopdracht. Zorg dat je op zo’n moment direct reageert, mensen willen van hun ‘zooi’ af en hoe eerder je reageert hoe beter!

Een beller is sneller

…zei men vroeger vaak. Ik heb er een gruwelijke hekel aan. Geen idee waarom, maar ik heb echt nog nooit achter een advertentie aan gebeld. Welkom in 2018. Zodra je zoekopdracht een prima advertentie uitspuugt rest je nog maar 1 ding.

Reageren.

Via de mail.

En nooit bieden via Marktplaats.

Bieden via Marktplaats is zonde van je tijd. Just don’t do it. Marktplaats is prijstechnisch redelijk efficiënt. Er gaan zelden producten ver onder de marktwaarde weg en dan al helemaal geen populaire producten met een rijtje biedingen. Wat je wel moet doen is een persoonlijk mailtje sturen met de prijs die je ervoor over hebt en, zéér belangrijk, wanneer je het product kan komen ophalen. Doordat je meteen aangeeft wanneer je kunt én er een persoonlijk bericht van maakt zijn mensen veel sneller geneigd het product aan jou te verkopen. Mensen hebben helemaal geen zin in moeilijke afspraken die ver vooruit zijn. Aangeven dat je iets vanavond al kunt komen ophalen scoort punten.

Beste Kinderfietsstoeltjesverkoper,

We willen graag gaan fietsen met onze kleine man! Voor €50,= willen we het stoeltje incl. windscherm graag overnemen. Ophalen is geen probleem, we wonen in de buurt en we zouden vanavond of morgenavond kunnen.

Alvast bedankt!

Groet, Meneer & Mevrouw

Niet zeiken over de prijs

..maar we deden het toch om geld te besparen? Absoluut. Ik zie er alleen totaal geen nut in om 15 mailtjes te versturen om nog eens €10,= extra te besparen. De besparing zit er in het feit dat je een product tweedehands en niet nieuw koopt en dat de vorige eigenaar daarmee het grootste deel van de afschrijving voor zijn rekening neemt. Niet uit die laatste euro die je er eventueel vanaf weet te pingelen.

Zoals ik hierboven al schreef, zorg dat je snel een to-the-point mailtje verstuurt. Zorg voor een realistische prijs maar trek het vel niet over iemand zijn neus. Jij wilt een product voor een redelijke prijs en de ander wilt het graag voor een redelijke prijs verkopen. Zorg dat jij een redelijk prijs biedt en sluit die deal en ga weer verder met veel leukere dingen in het leven. Gaan mierenneuken over €5,= is nog nooit iemand een beter mens van geworden dus doe het gewoon niet.

Het verschil investeren

We houden dus meer dan €2250,= over door sommige zaken tweedehands te kopen. Door dit geld direct weer door te sluizen door het te beleggen in indexfondsen of dividendaandelen levert dit gemiddeld zo’n 7% per jaar op. Dat betekent dat de besparing hier over 30 jaar zo’n €17200,= waard is. Best aardig voor een paar zoekopdrachtjes en bovendien weer een mooie bijdrage aan ons plan 2021 om €100.000 bij elkaar te sparen binnen 3 jaar!

Koop jij wel eens tweedehands? Welke tips heb jij nog?

17 thoughts to “Rijk met Marktplaats (met tips!)”

 1. Laatste tijd veel gebruikt om van sommige spullen af te komen je moet soms geduld hebben en ook gemerkt als je de advertentie wat persoonlijker maakt dat het sneller verkocht word.

 2. Ik heb op dit moment advertenties staan op Marktplaats. Ik vind het niet oke dat ik voordat het product op de post doe 15 mails krijg over prijs en verpakken en nieuw staat etc. en dan na verzenden niks hoor, meld even dat je hebt ontvangen.. Verder heb ik een naaimachine verkocht die toch maar naar Duitsland verstuurd moest, kosten €25,– de beloofde extra €10,- nooit ontvangen, dat doe ik dus niet meer, dan vinden ze me maar niet aardig..

  Verder kopen we vaak op Marktplaats, onze dochter krijgt 1 maart een flatje.. een bijna nieuw gasfornuis met elektrische oven staat al klaar in ons schuurtje en boven een mooi ladekastje en twee tafels. Regeren is idd.. vooruitzien op tijd gaan zoeken en dan vinden we ook. Bieke

  1. Inderdaad, gezeur over de prijs en doelloos heen en weer mailen heb je als verkoper toch geen zin in? Daarom is het juist zo makkelijk je slag slaan door concreet en snel te handelen!

   Als ik iets moet versturen is het sowieso eerst betalen en dan versturen 😉

   Hier overigens ook de gaskookplaat van Marktplaats, 25% van de nieuwprijs en amper gebruikt!

 3. Soms is het ook weer voordelig om iets ver weg op te halen. Gisteren 7 uur in de auto gezeten om wat op te halen. Als ik het in de randstad zou willen verkopen zou ik er zeker 400 meer voor kunnen krijgen.
  Omdat het in een mooie omgeving was hebben we er een dagje uit van gemaakt, koffie en broodjes mee en er van genoten.

 4. Fijne tips! Wij hebben ook wat tweedehands spullen in huis staan. Zonde om de nieuwprijs te betalen als iets er nog goed uit ziet. Binnenkort zelf ook weer even tijd vrijmaken om wat spullen op Marktplaats te zetten die we zelf niet gebruiken.

 5. Ik koop regelmatig 2e hands spullen , maar dan toch liever bij de plaatselijke kringloop of rommelmarkt. Dan kan ik zien hoe iets er uit ziet en hoef ik er ook niet ver voor te rijden, dit laatste vooral omdat ik geen auto heb. Ook vind ik het fijn dat ik alleen betaal als ik het gezochte ook gelijk mee kan nemen. Hoef ik niet bang te zijn dat ik mijn geld kwijt ben en geen spullen heb ontvangen. Zo kocht ik bij de plaatselijke kringloop de afgelopen maand een boekenkast voor 12,50 die voor 10,00 extra ook nog eens thuisgebracht werd op een voor mij handige tijdstip zodat ik er ook niet speciaal voor thuis hoef te blijven . Vorige week hadden ze ook nog een mooi bureau dat inclusief thuisbrengen 40 euro koste .

 6. Leuke blog. Helemaal mee eens, wij zijn ook fan van marktplaats 🙂
  Laatst nog een router en een lock machine verkocht. Kopen doen we minder via marktplaats, maar niet uit onwil. Of eigenlijk wel, want we willen niets kopen, überhaupt :-)))
  En eens met je tips over afdingen etc. Een goede prijs hoeft niet het onderste uit de kan te zijn. Als iedereen er tevreden mee is, is het prima.

 7. Zelf doe ik juist altijd iets bij de vraagprijs op als ik het wil verkopen. Dus bijv. ik vraag er 25 voor als ik 20 ervoor wil hebben. Omdat ik al rekening houd met afdingers. Ik ga niet in op een bod van 2 euro, maar als iemand 15 bied, zeg ik ‘dank voor uw interesse in mijn advertentie. Ik stel voor dat we middelen: Voor 20 euro mag u het komen ophalen…’ en heb ik alsnog mijn vraagprijs ontvangen ;)…

 8. Zoals je het beschrijft, doe ik het ook. Maar mijn Marktplaats-advertenties lopen erg slecht, dus meestal eindigt het dan bij de kringloop. Best jammer, want ik heb in het verleden zoveel verkocht (en gekocht) op Marktplaats!

 9. Spullen die niet verkoopbaar meer zijn (zoals laatst nog ons oude matras) zet ik gratis af te halen op Marktplaats. Het scheelt mij een ritje naar de milieustraat, het product wordt hergebruikt én iemand is er blij mee. Dat vind ik ook een fijne extra functie van Marktplaats naast zelf verkopen.

Geef een reactie!