Skip to main content

Samenwonen en geldzaken, how to?!

samenwonen cartoon
Plaatje via datingforgeeks.nl

Samenwonen en je geldzaken regelen, hoe doe je dat eigenlijk? Wij zijn alweer aan ons 6e jaar samenwonen toen en durven onszelf dus wel ervaringsdeskundige te noemen om dat gebied. Ben je benieuwd hoe wij het geregeld hebben? Lees dan snel verder!

Verschillende mogelijkheden

Als je voor het eerst gaat samenwonen heb je verschillende mogelijkheden om de gezamenlijke financiën te gaan regelen. We raden iedereen aan om in ieder geval 1 gezamenlijke (huishoud)rekening te openen. Vervolgens heb je verschillende keuzes. De allermakkelijkste is om alles op 1 (grote) hoop te gooien en daar alles van te betalen. Een andere optie is om naar rato van je inkomen in te leggen in de gezamenlijke rekening. Een derde veelvoorkomende optie is om allebei evenveel geld over te houden van je eigen salaris.

Op 1 hoop

Foto via Flickr
Foto via Flickr

De voordelen van alles op 1 grote hoop gooien moge duidelijk zijn. Je hebt geen verschillende rekeningen meer nodig en je hoeft nooit meer dingen te verdelen. Er zijn echter ook wel wat nadelen. Wat als de één een stuk meer uitgeeft dan de ander of er zijn grote inkomensverschillen? Heb je dit vooraf besproken en accepteer je dit van elkaar dan is dit een prima oplossing. Zeker als er kinderen komen is dit een veelgekozen oplossing. Het is echter niet onze keuze!

Evenveel overhouden

Een andere optie is om allebei evenveel ‘over’ te houden op de eigen rekening. Hiervan kan je dan de dingen doen die je zelf belangrijk acht. De één zal wat meer aan kleding uitgeven, de ander aan gadgets en de derde spaart dit bedrag liever. Wij hebben deze regeling wel in ons achterhoofd gehouden maar niet exact voor deze regeling gekozen.

Naar rato

Veel mensen kiezen ervoor om de kosten naar rato te verdelen. Als er de een 1,5 keer zoveel geld binnenbrengt dan de ander dan betaalt deze dus ook 1,5 keer zoveel aan de gezamenlijke kosten. Deze oplossing klonk voor ons wel redelijk maar we wilden wel weten hoe we dan uit zouden komen. Meten = weten.

Onze regeling

Onze situatie kent wat specifieke details die van invloed zijn op onze financiële situatie. De studieschuld van Meneer hakt er bijvoorbeeld in. Tevens lopen onze salarissen redelijk uiteen, de verhouding is ongeveer 1:2. Dit hogere salaris is ook een resultaat van een hogere studieschuld(waar dus ook meer risico aan vast zit) dus hier hebben we wel rekening mee gehouden.

We hebben gekeken naar wat we ongeveer nodig hebben om de gezamenlijke dingen te betalen. We kwamen hiervoor op een bedrag van €1875,=. Hier komt dan elke maand nog wat belastinggeld bij i.v.m. de hypotheekrenteaftrek en dan komen we zo rond de €2050,= uit. Het bedrag van €1875,= moeten we dus samen bijeen zien te brengen.

Dit bedrag hebben we uiteindelijk opgeknipt in een maandelijkse bijdrage van €1300,= voor Meneer en €575,= voor Mevrouw. Op deze manier zijn de kosten dus aardig naar rato verdeeld. Tevens hebben we na aftrek van de extra aflossingen voor de studieschuld allebei bijna evenveel te besteden.

Sparen

Sparen doen wij op verschillende manieren. Meneer & Mevrouw hebben ieder hun eigen spaarrekening. Daarnaast hebben we ook een gezamenlijke spaarrekening. Hier sparen we voor zaken voor het huis, belastingen en een bufferpotje voor noodgevallen.

Hypotheek

Onze hypotheek en huis hebben wij gewoon 50/50 verdeeld. We zijn dus allebei verantwoordelijk voor de hypotheek en allebei voor 50% eigenaar van het huis. We wilden hier geen verschil in maken. Als we het huis zouden verkopen zullen we de opbrengst dus ook 50/50 verdelen. Dat de een misschien iets meer heeft ingelegd dan de ander, dat is dan maar zo.

Toekomst

toekomst
Via Flickr

Hoe we het in de toekomst gaan doen weten we nog niet. Voorlopig werkt deze verdeling prima voor ons. Ruzie om geldzaken hebben we nog nooit gemaakt. Nu scheelt het dat er elke maand ‘genoeg’ binnenkomt. Dit maakt de noodzaak tot ruzie maken over geld al een stuk kleiner. Als in de toekomst studieschulden zijn afgelost veranderen we de verdeling misschien wel. Mochten er ooit kinderen komen en er iemand minder gaan werken dan gooien we misschien wel alles op 1 hoop met ieder een deel ‘zakgeld’. Wie dan leeft, wie dan zorgt!

Er zijn gelukkig geen vaste regels hoe je jullie geldzaken moet regelen als je gaat samenwonen. Wij hebben voor ons een verdeling gekozen die prima werkt. Dit wil niet zeggen dat het voor jullie ook werkt. Het belangrijkste is dat je inzicht in je geldzaken hebt zodat je weet wat er waar uitgaat en binnenkomt.

Hoe hebben jullie het geregeld, we zijn benieuwd! Laat het hieronder weten in de reacties of via het contactformulier. Volgen via Twitter kan ook en ook via Facebook zijn we te vinden en te liken! Uiteraard hebben we ook een nieuwsbrief om niets te missen!

Binnenkort volgt er meer over de gezamenlijke rekening, want wat moeten we nu allemaal betalen van die €1875..?

 

One thought to “Samenwonen en geldzaken, how to?!”

  1. Ik zie nu je laatste zin, maar ben idd benieuwd waar de 1875,- allemaal heen gaat vanuit de gezamelijke rekening. Wij verdelen de kosten ook naar rato van inkomen (maar wél incl hypotheek) en geven buiten de hypotheek zo’n € 1600 per maand uit, maar hier zit wel een un-mustacian uit-eten budget van 450,- per maand in…. 😮

    Ik denk dat we onze huidige opzet (ieder een eigen rekening + één gezamelijke rekening) ook wel zullen behouden als onze situatie zou veranderen, alleen zou de input naar de gezamelijke pot omhoog gaan tot je alleen wat zakgeld overhoudt.

Geef een reactie!