Skip to main content

Waarom wij voor €100.000 gaan – Plan 2021

Vorige week schreef ik een blog over dat we €100.000 gespaard willen hebben op 1 januari 2021. Voor de trouwe lezers ook wel bekend als ‘plan 2021’. Er was al een anonieme lezer die al schreef ‘dan heb je €100.000, en dan?’. Tsja, sparen om het sparen is nou ook niet echt bijzonder nuttig. De laatste keer dat ik het probeerde kon je geld nog steeds niet eten. Je woont er ook niet bijzonder comfortabel in. Waarom we dan toch €100k willen sparen..? Wat is ons plan?

Het einde voor ogen

Het einde voor ogen noemt Stephen Covey het in zijn boek ‘The 7 habits for highly effective people’. Stel je eens voor dat je op je eigen begrafenis zou moeten spreken. Wat zou je graag vertellen over je eigen leven? Welke dingen heb je meegemaakt en hoe heb je in het leven gestaan? Door op deze manier te ‘fast-forwarden’ om terug te kunnen kijken zou je mooie aanknopingspunten kunnen vinden. Wil je graag stoppen met werken op je 40e of wil je graag 80 uur per week gewerkt hebben en je kinderen nooit hebben gezien? Gelukkig is het niet zo zwart-wit en zitten tussen die twee uitersten nog wel een paar interessante dingen. Ik heb overigens een hele lijst met interessante boeken online gezet, if you like.

Als wij een leeg blaadje pakken en daarop beginnen te kladden of tekenen wat we willen komen we gelukkig wel ongeveer op hetzelfde uit. Dat scheelt al een heel stuk! We hebben allebei weinig behoefte om 80 uur per week te werken en we willen graag onze kind(eren?) zien opgroeien en ze zelf wat levenswijsheid mee geven in plaats van dit aan een kinderdagverblijf uit te besteden. Verder zouden we graag een stukje grond bij ons huis hebben om daar een permacultuur tuin in aan te leggen. Waarom permacultuur? Omdat, volgens Mrs. Cheesy, het belangrijkste gereedschap in je permacultuurtuin een hangmat is!  Zelf een beetje rommelen in je eigen tuin en er nog lekker & gezond eten aan overhouden ook. Iets beter voor de natuur zorgen en proberen de wereld iets beter achter te laten in plaats van iets slechter.

Goed leven, volgens Meneer & Mevrouw.

Een beetje ruimte om te klussen en projectjes uit te voeren. Verder willen we geen idiote reistijden hebben & hebben we een hekel aan file’s.(wie niet?) Dit combineert natuurlijk mooi met tijd willen om je eigen kinderen op te kunnen voeden. Minder werken is meestal minder kans op file’s ten slotte 😉 Je eigen plan trekken en de stad inruilen voor een beetje ruimte & natuur! Als je het helemaal bont wil maken kun je het ook op onderstaande manier doen!

 

De wereld rond?

Stiekem willen we ook nog een keer de wereld rond zeilen. Als dat niet lukt is een rondje atlantische oceaan ook acceptabel. We zijn niet zo moeilijk. Gelukkig zijn er genoeg mensen die je voor gek verklaren of zeggen dat het niet kan. Kan niet bestaat niet, dus dat is jammer voor ze. Er zijn genoeg mensen die allang hebben bewezen dat het kan, zoals Bram & Vivian van de Duende.(lezen op eigen risico, verslavend!) Buiten dat is het ook nog een relatief milieuvriendelijke manier van reizen. Win-win!

Shoot for the moon, even if you miss you’ll land among the stars

Geld

Het zal je niet ontgaan zijn, in de huidige maatschappij is geld nogal belangrijk. Wij hebben het ook niet bedacht en zouden we het mogen bedenken zouden we het misschien ook wel wat anders inrichten. We ontkomen er nou eenmaal niet aan. Als je een huis met een stukje grond wil heb je nou eenmaal geld nodig. De hoeveelheid geld is een beetje afhankelijk van de locatie uiteraard. Een rondje wereld zeilen komt ook niet gratis aanwaaien, enfin, jullie snappen het! We need money.

 

Plan 2021

Plan 2021 bestaat dus uit het redelijke simpele plan om op 1 januari 2021 een ton bij elkaar te sparen. Drie jaar is te overzien en in 2021 zal Meneer Jr. 4 worden en daar komt een basisschool bij kijken. Dat zou voor ons een goed moment kunnen zijn om nog een keer te verhuizen. Aangezien dat niet gratis is, hebben we daar geld voor nodig. Waarom €100.000? Ronde bedragen én (hopelijk) haalbaar! 

Hoe verdeel je een ton?

Je pakt een zaag en zaagt ‘m in stukken, zoiets? Ongeveer.

Omdat we een redelijk korte termijn horizon hebben willen we niet het volledige bedrag gaan beleggen. Met de huizenhoge waarderingen op de beurzen en de oplopende schulden lijkt het ons geen goed moment om volledig de markt op te gaan met een bedrag wat we mogelijk op korte termijn nodig hebben. Een groot gedeelte willen we dus als cash aanhouden, een ander gedeelte stoppen we in ETF’s en dan blijft er nog een stukje over om in dividendaandelen te beleggen en wat speelgeld. Dit is hoe het richting 2021 ingericht zou moeten zijn.

Plaatjes zeggen weer meer dan duizend woorden.


Waarom Indexfondsen?

Door 20% in indexfondsen te stoppen pakken we daarmee toch nog wat rendement. Indexfondsen zijn simpel, goedkoop en volgen de markt. Ze zijn daarmee superieur aan de dure beleggingsfondsen van de banken. Ze leveren een enorme spreiding op tegen enorm lage kosten. Voor iedereen die geen zin heeft om zich te verdiepen in beleggen is dit the-way-to-go.

Waarom Dividendaandelen?

Omdat het kan. Later meer, aparte blog 😉

Waarom play money?

Omdat indexfondsen en ETF’s saai zijn! Een paar procent rendement en een betere wereld bij Lendahand, Bitcoin, Opties of een speculatief aandeeltje? Kan best leuk zijn zo op z’n tijd. Door een klein beetje ruimte voor dit soort spielerij te maken hopen we dat we ons beter aan de rest van ons plan kunnen houden. Mocht er ergens een leuke optie zijn kunnen we meteen zien of we daar nog ruimte voor hebben of dat ons play-money potje al leeg is. Peerby Go schaar ik onder dit kopje.

Waarom zoveel cash?

Cash is king! We willen flexibiliteit en opties creëren voor onszelf. Door het geld te beleggen zou er een moment kunnen komen waardoor onze opties beperkt zouden kunnen worden en dat willen we niet. Mocht er binnen nu en drie jaar nog een crash of crisis komen en de aandelenmarkt én de huizenprijzen zouden in elkaar zakken dan zou dat voor ons een mooi moment kunnen zijn om een ander huis te kopen. Als je vermogen dan voor een groot deel belegd is dan is dat ook minder waard en ben je dus minder flexibel omdat je op zo’n moment nou net niet je aandelen moet verkopen! Gezien het beperkte tijdspad leveren we een beperkt stukje rendement in voor een hoop flexibiliteit.

Flexibiliteit

De genoemde percentages geven de richting aan. Ik ga niet als een accountant ernaast zitten om het exact zo uit te balanceren. Dat geeft een schijnzekerheid en een schijnnauwkeurigheid waar we geen behoefte aan hebben. En ik ben gewoon lui. Mochten de aandelenmarkten daadwerkelijk besluiten om in te storten dan kieperen we daar op dat moment misschien juist wel wat extra geld heen. Gebruik maken van de mogelijkheden zeg maar.

“Be fearful when others are greedy, be greedy when others are fearful” – W. Buffett

Obligaties hebben we voorlopig geen interesse in. De rendementen zijn beperkt en of de obligaties in de volgende crash ook het gewenste dempende effect zullen hebben heb ik persoonlijk mijn twijfels over. Het grote gedeelte cash buffer zorgt voor hetzelfde effect; zorgen dat niet je hele portfolio in 1 keer weg is in geval van een beurskrach 😉 In een situatie waar we daadwerkelijk van onze beleggingen zouden moeten leven kan het zomaar een heel goed plan zijn om wel een gedeelte obligaties aan te houden. Doe lekker waar je zelf zin in hebt, ik ben geen financieel adviseur.

Met dit plan hopen we richting en prioriteit te geven aan de dingen die voor ons belangrijk zijn in het leven. Er zijn uiteraard nog veel meer dingen maar ik wil van deze blogpost ook geen boek maken 😉 Verder is het een globaal plan, een richting die we uit willen. Er zullen nog wel 100 dingen gebeuren die impact hebben waar we nu (gelukkig) nog geen idee van hebben. Maar zonder stip op de horizon

Proper planning & preparation prevents piss poor performance

Hebben jullie een lange termijn visie of spaar je liever ‘in het wilde weg’?

 

17 thoughts to “Waarom wij voor €100.000 gaan – Plan 2021”

 1. Mooi plan hebben jullie op papier gezet. Zo krijgt het wat concrete richting!

  Zodra wij weten wat B z’n salaris wordt gaan wij ook eens onze plannen op papier zetten. Uitgangspunt is dan ons nieuwe maandbudget, de plannen moeten natuurlijk wel haalbaar zijn! 🙂

 2. Mooi plan. Ik blijf het wel een beetje jammer vinden dat er geen heel concrete plannen zijn voor 2021.
  Wij zijn zo n beetje financieel onafhankelijk nu. Niet rijk maar wel allebei zonder betaalde baan en toch met voldoende inkomsten om ons gezin van 5 te onderhouden. Die wereldreis zit er voor ons niet in, maar we kiezen ervoor elke 2 jaar een iets grotere reis te maken met het gezin. Die 100000€ staat bij ons op de spaarrekening te wachten tot we in de nabije toekomst ons huidig project hebben afgerond en tot we het volgende vastgoedproject tegenkomen.
  Veel succes nog!

  1. Hoi Nona,

   Dank voor je reactie! Ik vind ons plan redelijk concreet, we kunnen wel een heleboel exact vastleggen maar 3 jaar vooruit kijken kunnen we nou eenmaal niet. We kunnen wel zeggen we willen daar en daar exact wonen maar als er een leuke baan of interessante woningkans zich voordoet ligt je plan zo weer in duigen. Wat zou voor jou concreter zijn? Misschien kunnen we er wat mee!

   Jullie ook succes met de projecten!

 3. Wat een goed plan! Huisje met een grote tuin waar je lekker kan rommelen. Snappen we helemaal. We doen het wel even voor ;-). Super goed dat jullie er nu al zo mee bezig zijn.
  Wij zijn ooit begonnen met sparen in het wilde weg en daar is niets mis mee. Maar nu het doel heel concreet is sparen we opeens veel meer! En doordat we ons geld volgend jaar nodig hebben, staat het allemaal op de spaarrekening(en). Ik negeer voorlopig wat we in 2019 aan belasting over 2018 af moeten tikken, maar aangezien we dan hypotheekvrij wonen zal de pijn best draagbaar zijn.

 4. Ja hoor, onze lange termijn doelen liggen min of meer vast. Misschien veranderen ze nog in de komende jaren, maar zonder doel geen plan en geen actie.

  Jullie plannen hebben nog geen hele concrete vormen, maar je weet wel welke richting je uit wilt. De savings rate van ongeveer €2K per maand klinkt heel concreet om je plan 2021 te halen.

 5. Ik was van plan om minder te gaan werken, en toen kreeg ik zo maar een hele leuke baan aangeboden in mijn vakgebied 🙂 dus ik heb mijn plan iets bijgesteld. Ik ga 3×8 uur werken in een ziekenhuis in de buurt bij mij, en 2×6 uur in de wijk. Die uren dan zo ingedeeld dat ik niet meer dan 5 dagen werk en dat is een verbetering van de huidige 6 dagen. Het salaris van baan 2 (12 uur p week) gaat geheel naar de spaar rekening. Ik wil de rest van mijn hypotheek schuld bij elkaar sparen en verder gaan met boete vrij aflossen, ik heb nog 10,000 euro te sparen. De aflossing voor 2018 en 2019 staan er al op.
  Zodra ik dat voor elkaar heb, denk ik dat ik toch naar 3×8 uur zal gaan. Ik was dit al van plan maar bij mijn huidige werkgever was dat ingedeeld als 4×6 uur.
  Mijn nieuwe baan begint in 2018. Arbeidsvoorwaarden gesprek op maandag. Ik heb er veel zin in.
  Investeringen groeien verder, dividend word ge-herinvesteerd (automatisch) en ik richt me vooral op cash ivm plakband pensioen. Als ik de aankomende 2 of 3 jaar 36 uur werk heb ik ook volledige pensioen opbouw, en dat is mooi meegenomen.

  1. Mooi uitgewerkt plan van aanpak. Als de tijd weer iets anders verlangd dan stel je gewoon bij. En nu ergens voor kiezen geeft houvast en motivatie.

   Wij zitten in extra aflossen en beetje beleggen via DeGiro en momenteel iets meer in crypto currencies. Met laatste 2 heel interessant te zien welke het meeste oplevert in korte tijd. Crowdfunding doen we ook maar daar ga ik niet meer aan beginnen. Daar duurt rendement te lang. Bij DeGiro is beleggen ook voor langere termijn maar tussentijds bereikbaar.

   1. Thnx Rose!

    A goal without a plan is just a wish 😉

    Het geeft inderdaad duidelijheid en motivatie!

    Leuk om jullie cryptospeculatie te volgen ondanks dat ik er zelf geen oren naar hebt 😉

    1. Ja ieder zijn ding, maar wie weet triggered mijn volgende blog je wel. Ik heb een nieuwe held gevonden in crypto wereld en deze week is inmiddels de investering er dubbel en dwars uit en heb ik een mooie portfolio van 5 munten.

  2. Hoi Marjolein!

   Dank voor je reactie 🙂

   Dat klinkt als een goed plan. Wij willen ook niet te exact plannen want zoals je ziet weet je nooit wat er exact op je pad komt! Flexibiliteit is een belangrijke skill!

   Die €10000,= klinkt in ieder geval als een redelijk bedrag, dat motiveert wel om de laatste loodjes ook af te lossen!

   Hoe was je arbeidsvoorwaardengesprek? Beter dan gepland ;-)?

 6. Vraagje, wat zou je doen als je nu een ton op je bankrekening bijgeschreven kreeg?
  P.s. samen met Mrs CF die perma cultuur video nog zitten kijken, leuk! Maar zag er niet helemaal uit alsof deze meneer die hangmat echt kon gebruiken (i.e. zat nog erg veel structuur in die tuin).

  1. Haha, puntje voor jullie! Ach, je moet wat met je vrije tijd zeg maar 😉

   Die vraag heb ik mezelf ook al een paar keer gesteld de afgelopen jaren en is eigenlijk ook wel blog-waardig. Als ik ‘m nu bijgeschreven kreeg zou ik volgens bovenstaande verdeling gaan investeren maar wel met de opmerking erbij dat ik die verdeling over een jaar of drie bereikt zou willen hebben. Ik zou een groot deel als dry-powder aanhouden om te kunnen profiteren van de opties en mogelijkheden die er de komende drie jaar misschien komen. 😉

   Wat zou jíj doen?

Geef een reactie!