Skip to main content

Wilskracht gezocht

Wilskracht genoeg? Lange dag op het werk. Slecht weer, dus in de file. Laat thuis… en dan nog eten moeten koken. Geen zin. Toch maar wat bestellen. Driekwartier later staat de bezorgscooter voor de deur en kan je eten. De maaltijd –oké, maar niet heel bijzonder- schuif je snel naar binnen. Daarna bekijk je de rekening en vraag je je af waarom je niet gewoon zelf je eten hebt gekookt wat je toch al in de koelkast had liggen…

been there done that

Wilskracht

Komt bovenstaand voorbeeld je bekend voor? Waarom geef je dat geld uit aan dingen waar je achteraf spijt van krijgt? Dit heeft te maken met wilskracht.

Wilskracht gebruiken kost veel energie. Je bent de hele dag bezig met beslissingen nemen. Om overal een goede beslissing te nemen gebruik je heel wat wilskracht. En wilskracht is een spier. En spieren worden moe. Het is wetenschappelijk bewezen dat wilskracht wordt verbruikt door het maken van keuzes en het nemen van beslissingen.

Wat is wilskracht?

Wilskracht kunnen we definiëren als de wil om te doen wat het belangrijkste is. Ook al is het moeilijk of als een deel van je het eigenlijk helemaal niet wil doen.. En dat geeft meteen aan waarom het zo moeilijk is. Alles waarvoor we wilskracht nodig hebben is een spanningsveld tussen 2 verschillende systemen in je hoofd.

Mijn ene systeem wil eigenlijk nu die nieuwe fotocamera kopen. Terwijl mijn andere systeem heus wel weet dat het verstandiger is om die studieschuld af te lossen..

Je kunt vast zelf wel een recentelijk voorbeeld bedenken.(afvallen, meer sporten, meer geld sparen..) Een deel van je kijkt naar de lange termijn. Een ander deel kijkt echter naar de korte termijn. Dit deel wil je ontzien van pijn, discomfort en stress. Bij de dingen waar je wilskracht voor nodig hebt staan deze korte- en langetermijndoelen tegenover elkaar.

Je hebt dus in feite 2 systemen in je hoofd die de korte en lange termijn tegen elkaar afwegen. We hebben beide systemen nodig om te overleven. In onze moderne samenleving hebben we echter een overvloed aan zaken die pijn en discomfort weg kunnen nemen. Het korte termijn systeem lijkt dus voorrang te krijgen en daarmee lijken de lange termijn doelen uit het zicht te verdwijnen..

Marshmallows

Walter Mischel is een psycholoog die in de jaren 60 experimenten heeft uitgevoerd op het gebied van wilskracht. Kinderen kregen de keuze: nu 1 marshmallow opeten of 2 marshmallows krijgen als ze zich een kwartier konden inhouden en die ene marshmallow niet opeten. Iedereen zal kunnen bedenken dat het slimmer is om even te wachten en 2 marshmallows te eten. Toch doet lang niet iedereen dat…

Ruil nu de marshmallows in voor euro’s en je ziet waar ik naartoe wil. Nu niet die dure TV kopen levert je straks het bedrag van de TV PLUS rente op. In het geval van de marshmallows begrijpt iedereen het. In het geval van de TV begint iedereen te roepen ‘ja maar…’.

Nu zijn ze de kinderen uit het experiment blijven volgen tot ze volwassen werden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de kinderen die zich konden beheersen gezonder, gelukkiger én rijker waren dan de kinderen die dat niet konden. Hier kwamen zaken als overgewicht, verslavingen, relatieproblemen en een strafblad veel vaker voor… Een beetje wilskracht is dus zo gek nog niet.

Wilskracht fitness

Het is in onze samenleving erg makkelijk om de makkelijkste -korte termijn- weg te kiezen. Eten wordt thuis bezorgd, de auto is altijd beschikbaar, je boodschappen worden thuisbezorgd, mobiel internet overal aanwezig, je favoriete boek binnen 24 uur thuisbezorgd en je favoriete serie is 24/7 te bekijken. Door hier in mee te gaan wordt financiële onafhankelijkheid een stuk lastiger om te bereiken, alles kost immers geld. En om hier tegenin te gaan heb je wilskracht nodig.

i-want-it-all-and-i-want-it-now

Zoals ik al zei is wilskracht een spier. Hoe meer je spieren gebruikt, hoe sterker ze worden. Maar hoe minder je ze gebruik, hoe slapper ze dus ook worden. Kies je altijd voor de makkelijke weg, dan train je je wilskracht dus ook niet.

Om financieel onafhankelijk te worden is uiteraard ook wilskracht nodig. Je moet ten slotte een hoop verleidingen weerstaan. En het lange termijn doel in het oog houden. Ook al weet je dat dat verleidingen zijn waar je niet gelukkig van wordt. Door wilskracht te trainen wordt het een gewoonte. Je lichaam went eraan. Af en toe nee zeggen of jezelf iets te ontzeggen is dus helemaal zo gek nog niet. Als diezelfde dingen dan ook al bijdragen aan een betere gezondheid of een betere financiële huishouding is het helemaal mooi meegenomen. Wat voor dingen ik dan allemaal probeer te doen?

  • Gaan sporten, ook al is het koud…
  • ’S Ochtends de douche proberen te beëindigen met koud water. (k-k-oud, maar wel lekker)
  • Minder alcohol te drinken. (het gaat de helft van de tijd goed, telt dat ook?)
  • Minder uit eten te gaan.
  • De verwarming lager te zetten & te wennen aan de kou.(oké, 15 graden is soms best koud, misschien overdrijf ik een beetje)
  • Koek & snoep op het werk te laten staan. (verrassend makkelijk)

Het maakt niet uit welke gedragsverandering je aanpakt. Het feit dat je iets veranderd heeft effect. Dát is je training. Voor de maand maart hebben we een challenge bedacht om te doen. Wil je als eerste op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief bovenaan de pagina of volg ons op Twitter!

Heb jij er wel eens over nagedacht om je wilskracht proberen te trainen? En hoe dan?

Geef een reactie!